zondag 10 augustus 2014

DIY #2: een indiaantje op een rompertje

Ik ben de laatste tijd veel bezig geweest met mijn eigen stempels te maken. Het is echt leuk om te doen. 
Ik gebruik het liefst grote gummen die je bij Action voor 28 cent per stuk kunt kopen. Ik heb ook op een linoleum geprobeerd, maar daar moet je altijd een stukje hout of iets anders achter plakken om een goede afdruk van te kunne maken. Met een gum is dat niet nodig, het is ook veel zachter en prettiger om te snijden. 

Vandaag heb ik een drie kleurige stempelafdruk op een rompertje gemaakt voor mijn zoon. Als thema heb ik een indiaantje gekozen, maar het kan ook iets anders zijn. Je kan ook al bestaande stemels gebruiken om je eigen kledingstuk te versieren. 

Benodigdheden: kledingstuk, textielinkt, lino-snijgereedschap,
 2 grote gummen, potlood, papier en bakpapier
Wat heb je nodig? Een kledingstuk die je wilt bestempelen, de textielinkt kussen (ik gebruik die van VersaCraft), een lino-snijgereedschap (kost ongeveer 8-9euro bij een hoobywinkel, maar je kan ook een scherp mesje gebruiken), 2 grote gummen, een potlood, wat wit papier en een klein stukje bakpapier.

Ik laat beide kaders
elkaar overlappen
Ik ga een grotere afbeelding maken dan op een gum past, ik ga ook meerdere kleuren gebruiken, daarom heb ik twee gummen nodig. Ik teken op papier twee keer om een gum heen om te bepalen hoe groot het word. Ik laat een stukje overlappen om zo twee aparte stempels te maken, die wel bij elkaar horen.


Binnen beide kaders
maak ik mijn tekening


Binnen deze kader maak ik me tekening.  
Met behulp van bakpapier
 teken ik het over
op mijn gummen


Vervolgens teken ik het met behulp van bakpapier over op mijn gummen. Ik leg eerst de bakpapier op me tekening, ik teken beide gedeeltes apart. Dan leg ik het anders om met de getekende kant op gum op. Ik trek alle lijntjes over, het zorgt dat de lijntjes aan de onderkant aan de gummen blijven zitten. 
Met mijn lino-mesje snijd
ik me stempel uit
Met mijn lino-mesjes maak ik me stempels. Alles wat ik weghaal wordt wit en wat blijft krijgt kleur. Ik heb alle buitenrandjes er afgesneden
Om niet te knoeien tijdens het stempelen en om precies te weten waar beide onderdelen moeten komen staan, snij ik alle buiten randjes helemaal weg.

Ik probeer eerst op papier uit, zo kan ik zien of er nog wat weggesneden moet worden. 
Stempelen maar!

Dan ben ik klaar om te stempelen. Ik zorg dat mijn kledingstuk, in dit geval - een rompertje, schoon en gestreken is. Ik leg een stuk oude krant in de binnenkent om te voorkomen dat het doordrukt naar de achterkant van het rompertje. 


Bij de inkt kussentjes
zitten gebruiksaanwijzingen bij,
 ze leggen goed uit hoe je
het een permanente afdruk moet maken
 Als het goed droog is, dan strijk ik het,aan de verkeerde kant goed vast met een strijkijzer. 

Makkelijkste is om gebruiksaanwijzingen van de inktkussens op te volgen, zo zit je altijd goed. 

Hierna is het klaar om gebruikt te worden.
Mijn kleine indiaantje

Ik hoop dat mijn DIY jou ook inspireert om een eigen stempel te maken en vervolgens iets er mee versieren. Als je vragen hebt, laat maar in je reactie weten. Veel plezier met stempelen! 


3 opmerkingen:

 1. Leuk, dat moet ik ook eens proberen!
  Groetjes Sarah
  tinyhappyfox.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Het is echt leuk om te doen, ik blijf maar stempels maken.
   Gr, Kristine

   Verwijderen
 2. Wat een leuk idee... Ik maak wel stempels en heb ook textielinkt dus ik ga ook maar eens een projectje verzinnen.

  BeantwoordenVerwijderen